Vrtec Zmajček Kozje

DOGAJALO SE JE APRILA...

April ali mali traven - ime meseca izhaja iz latinske besede aperire, kar pomeni pomladno prebujanje in rast rastlin. 

Prebujanje narave je vzpodbujalo k tem, da so otroci preživeli še več časa zunaj v naravi. Raziskovali so naravo ali s pomočjo Zmajčka raziskovali kraj kjer so doma. Nikakor nismo mogli mimo tega, da smo v ribniku opazili veliko paglavcev, kar je zelo vzpodbudilo otroke o tem, da jih še bolje spoznajo. 

V vrtcu sta nas obiskalo policista iz policijske postaje Šmarje pri Jelšah, otroke sta vzpodbujala na dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost med vožnjo. 

Udeležili smo se povabilu vrtca Šmarje pri Jelšah, na dan odprtih vrat, kjer so nam predstavili intervencijske službe in vozila. Dogodek je bil  še zanimivejši, ker so se peljali z avtobusom

22. april, je dan ko ima Zemlja rojstni dan, zato smo jo lepo očistili v bližnjih in malo oddaljenih lokacijah vrtca. Otroci so usvajali kako moramo ločevati odpadke. 

Kako lahko storimo, da zmanjšano zavrženo hrano in kaj lahko naredimo iz hrane, ki je mogoče prezrela, mogoče posušena, smo se pogovarjali v tednu pred prvomajskimi počitnicami in ga nadaljevali še tri dni po vrnitvi iz počitnic. Otroke smo želele osvestiti o dnevu brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila.

ČEBELICE

POLŽKI

ŽOGICE


GUMBKI

SLONČKI

ŽABICE

CICIBANI

DOGAJALO SE JE MARCA...

POLŽKI

ŽABICE

ŽOGICE

ČEBELICE

ČEBELICE

CICIBANI

 V mesecu marcu so se vse skupine v vrtcu pripravljale na materinski dan oz.  na srečanja v marcu, ki so jih namenili družini. Strokovne delavke otrok prvega starostnega obdobja, so za starše pripravile video posnetek o poteku dneva vrtcu. strokovne delavke otrok drugega starostnega obdobja so za starše pripravili nastop. Poleg vsega naštetega so starši prejeli še darilce za spomin, ki so ga izdelali otroci. Priprave na srečanje s starši so bile včasih malo naporne, zato smo vsak trenutek izkoristili za bivanje na prostem, kjer so odkrivali, spoznavali naravo v vsej njeni raznolikosti, povezanosti in spreminjanju. Poleg vsega naštetega pa sta začela potekati dva projekta "Vzpodbujajmo prijateljstvo" in  "Pasavček"

GUMBKI

SLONČKI

DOGAJALO SE JE FEBRUARJA....


CICIBANI

SLONČKI

Mesec februar je najkrajši mesec v letu, a zato nič manj pester. Knjižničarka Andreja je tokrat obiskala le skupini 1 do 2 let, ostale skupine pa so slovenski kulturni praznik praznovale malo drugače. Upokojena sodelavka Lenka Černelč je otrokom pripravila dve lutkovni predstavi o Piščančku Piku, ter  Veliki in mali zajec. Otroci so zaplesali in zapeli ob zvoku harmonikarja Francija. Kulturni praznik smo praznovali taki, da je vsak otrok prinesel v vrtec knjigo s posvetilom za drugega otroka, novega latnika knjige. 

Takoj po kulturnem prazniku smo se začeli pristavljati na pustovanje. V igralnicah so nastajali pustni butiki in otroci so imeli možnost preoblačenja v pustna oblačila. Vrhunec pustovanja je bil sam pustni torek, kjer so se vse skupine v povorki sprehodile po kraju. zaključek je bil v večnamenskem centru, kjer smo se družili še z pustnimi šemami učencev OŠ Kozje. Delavke vrtca smo  bile ta dan barvice.

Ob izteku meseca se je iztekla tudi več kot štiri desetletja dolga delovna doba  naše sodelavke Darje Fon. Naj uživa v zasluženem pokoju. 

ČEBELICE

ŽABICE

GUMBKI

POLŽKI

ŽOGICE

DOGAJALO SE JE JANUARJA...


POLŽKI

ČEBELICE

CICIBANI

ŽOGICE

ŽABICE

GUMBKI

SLONČKI

Januarja, točno 16.1. 2023, se je v stanovanjskem bloku, Kozje 10, odprla še 7 skupina našega vrtca. Zapadel je prvi sneg, katerega so se otroci zelo razveselili, vzgojiteljice so ga izkoristile, da so se otroci med bivanjem na prostem sankali, delali snežaka ali pa odšli v zasneženi gozd. Obiskale so nas naravovarstvenice iz kozjanskega parka, s katerimi smo se pogovarjali o skrbi za ptice pozimi, jih opazovali z daljnogledom, poslušali njihovo oglašanje....Dogajalo se je še marsikaj zanimivega. Obiskal nas je čisto pravi muzikant, katerega smo z veseljem poslušali, praznovali smo rojstne dni, plesali, peli... Ravno tako so se po igralnicah dogajale zanimive dejavnosti; spoznavali smo geometrijske like, razvrščali, klasificirali, spoznavali različne poklice.........

DOGAJALO SE JE DECEMBRA 2

Mesec december je bil zelo delovno praznični mesec, saj se je v našem vrtcu dogajalo marsikaj. Za začetek je skupina Cicibani, prespala na podstrešju vrtca. V Večnamenskem centru smo si ogledali predstavo Pravljičarne z naslovom" Prav posebno darilo", ki nam jo je omogočila krajevna knjižnica Kozje. Otroke, ki spadajo v okoliš Oš Kozje je v Kinodvorani obiskal dedek Mraz, ravno tako je obiskal vse skupine v našem vrtcu. Praznično vzdušje smo pričarali z okraševanjem igralnic, hodnikov, rajanju, izdelovanju voščilnic, poslušanju božičnih pesmi,  ogledom božičnega risanega filma na podstrešju.... K vzdušju je pripomogel tudi vonj po piškotih, saj je prav vsaka skupina pekla piškote v vrtcu, gospodinjski učilnici ali šolski kuhinji.

Ves čas, že od novembra, smo se delavke pripravljale na dramatizacijo Ježkov božič, ki smo jo predstavile kot presenečenje na srečanju s starši, da smo pravljično zaključili leto 2022. Starši in otroci so se najprej sprehodili po praznično okrašenem kraju. Svetili so si z lučkami, ki so jih naredili skupaj s starši. Pohod smo zaključili v Večnamenskem centru z dramatizacijo Ježkov božič  Po predstavi so se starši in otroci  ogreli z božičnim čajem, malo poklepetali in za prostovoljne prispevki dobili naše domače kekse ali marmelado.


GUMBKI

ŽABICE

POLŽKI

SLONČKI

ŽOGICE

CICIBANI

DOGAJALO SE JE DECEMBRA...dramatizacija Ježkov božič

DOGAJALO SE JE NOVEMBRA...


POLŽKI


SLONČKI

GUMBKI


ŽOGICE


ŽABICE


CICIBANI

PRIJAVNICA K DEDKU MRAZU

Tudi letos nas bo v mesecu decembru obiskal dedek Mraz. Osnovna šola Kozje, enota vrtec Zmajček Kozje, v sodelovanju z Občino Kozje pripravlja presenečenje za predšolske otroke, rojene v letu 2020, 2019, 2018, 2017. Starši prijavite (izpolnite priloženo izjavo) svojega otroka, ki ima stalno bivališče v Občini Kozje in spada pod šolski okoliš OŠ Kozje. Otroke, ki že obiskujejo vrtec Zmajček Kozje ni potrebno prijavljati, kakor tudi ne otroke, ki obiskujejo prvi razred OŠ Kozje.

Prijave pošljite na vrtec.zmajcek@os-kozje.si do srede, 7.12.2022.

 >IZJAVA

Vabilo za dedka Mraza boste prejeli po pošti.

Prisrčen pozdrav!


Posnetek je nastal na dan slovenskega tradicionalnega zajtrka v  petek, 18. 11. 2022, ko se je naš vrtec  pridružil petju pesmi Čebelar, Lojzeta Slaka. Prijavljeni vrtci so pesem zapeli vsak na svoji lokaciji, a vsi ob  istem času, ob 10.00 uri.  Poslušajte in poglejte.

DOGAJALO  SE JE OKTOBRA.....




CICIBANI

ŽOGICE

POLŽKI


GUMBKI

ŽABICE

SLONČKI

TEDEN OTROKA....

SKUPAJ SE IMAMO DOBRO..

...in res smo se imeli, kar pogrešali smo druženje med skupinami. Prav vsak dan v tednu otroka je bil obsijan s soncem in to smo izkoristili za bivanje v naravi. Hodili smo na pohode, v gozdu smo imeli delavnice z naravovarstvenicami iz Kozjanskega parka, katere so s sabo prinesli žive in nagačene živali, da si otroci lažje predstavljajo kako izgledajo. Navdušeni so bili tudi na čarobno škatljo, ki je skrivala zaklade narave. Obiskala nas je tetka Jesen, hišnik nam je pekel kostanj, izdelovali smo iz naravnih materialov in izdelali Zamaškojeda. V petek se je na podstrešju predstavila družina Šergon s svojo predstavo "Štajerska kokoš se predstavi". Poleg vsega naštetega smo delavke še kuhale marmelado iz sadja, ki so ga prinesli starši. Predstavili smo se tudi na prazniku Kozjanskega jabolka, kjer smo pekle palačinke namazane z našo-domačo marmelado.

POHOD V NARAVO

DELAVNICE Z NARAVOVARSTVENICAMI IZ KOZJANSKEGA PARKA

TETKA JESEN, PEKA KOSTANJA IN RAJANJE

IZDELOVANJE IZ NARAVNEGA MATERIALA

PREDSTAVA "ŠTAJERSKA KOKOŠ SE PREDSTAVI"

DOGAJALO SE JE SEPTEMBRA...


CICIBANI 5-6 LET

GUMBKI 4-6 LET

POLŽKI 1-2 LET

ŽOGICE KOMBINIRAN ODDELEK

SLONČKI 3-4  LETA

V novo šolsko leto smo vkorakali  s šestimi skupinami in 19 novinčki. Uvajalno obdobje je potekalo razgibano, za nekatere bol pestro za druge manj, a končni cilj je dosežen. Novinci so se navadili na novo okolje, nove prijatelje in vrtec začeli doživljati kot del vsak dana. 23 septembra smo praznovali dan slovenskega športa in bilo nam je zelo lepo. Prav vsi otroci vrtca smo se zbrali na stadionu, kjer smo najprej odtekli Zmajčkov tek prijateljstva. Po štafetnem teku se je vsaka skupina razgibala z rekviziti. Sledila je podelitev medalj, katere je razdelil kozjanski zmaj. Najmlajši otroci, katere smo s skupnimi močmi pripeljali z vozički na stadion, so glasno navijali in otroke vzpodbujali z  mahanjem zastavic.

ŽABICE  2 -3 LETA